Arven fra Dr. Kellogg: Sunnhetsbladet som folkehelseopplysningens røtter i Norge

Arven fra Dr. Kellogg: Sunnhetsbladet som folkehelseopplysningens røtter i Norge
En unik, helsebringende historie med 140 sammehengende år i helsens tjeneste har vist at du kan stole på rådene våre.

Sommeren 1880 ble Dr. John H. Kellogg, overlege og hospitalsleder, og dessuten oppfinner av både Cornflakes og peanøttsmør, presentert for planene om å starte et helsetidsskrift i lille Norge. Det vekket engasjementet i filantropen som var opptatt av det meste innen folkehelse og medisin. Slik kom magasinet Sunnhetsbladet til å bli Norges første og lengstlevende utgivelse dedikert folkehelsen, seilende under parolen “Sundhed er rigdom”. 140 år senere, nå i et av verdens rikeste land, har slagordet integriteten i behold: Det er lite som slår den type kapital som god helse tilfører livet.

Tekst: Sunnhetsbladet
Foto: Arkiv


_MG_9853-Edit_SMALL.jpg

God helse er ingen selvfølge

Slå følge med en av verdens eldste veivisere
til et sunt, aktivt og langt liv! Både digitalt og på papir.

Kellogg var utgiver av et lignende blad i USA, og tanken lå i å benytte en del av stoffet herfra, samt å benytte seg av den berømte legens omfattende faglige assistanse. Med 120 blanke dollars i lommen og friskt pågangsmot ble rotasjonspresse innkjøpt og arbeidet påbegynt. I 1881 kom første nummer ut – godt mottatt i et marked sultent på informasjon rundt den viktige helsesaken. Fødselshjelpen fra dr. Kellogg ga full uttelling og Sunnhetsbladet ble fort et viktig organ i arbeidet med å spre kunnskap om helse og livsstil til det norske folket og var på flere måter forut for sin tid. Posisjonen til bladet ble ytterligere styrket gjennom engasjementet fra landets egen helseelite. Samtidens ledende norske leger stilte opp som trofaste redaktører og ga innholdet god faglig tyngde.


Et kontinuerlig fundament

Nå, 140 år senere, er den seriøse helseinformasjonen fortsatt fundamentet vårt. Dessuten kan vi ydmykt konstatere at de meste moderne forskningsresultater stadig bekrefter at livsstilen som Sunnhetsbladet i store trekk har stått fjellstøtt på fra begynnelsen, er fordelaktig. Det kan være godt å ta med seg i et samfunn hvor helsetrender dukker opp og forsvinner i et forrykende tempo. Tiden har vist at du kan stole på originalen.

–––

Vil du lese mer om hvordan det hele startet, og de første årene, kan du lese artikkelen som ble skrevet i anledning av 130 års jubileumet i 2011. Den finner du her.

 
 
INITIATIVTAKER:  John Harvey Kellogg

INITIATIVTAKER:
John Harvey Kellogg

CORNFLAKES OG FOLKEHELSE: “Toasted Corn Flakes” ble oppfunnet som en del av dietten ved Kelloggs sanatorium i Battle Creek, like ved Chicago.

CORNFLAKES OG FOLKEHELSE:
“Toasted Corn Flakes” ble oppfunnet som en del av dietten ved Kelloggs sanatorium i Battle Creek, like ved Chicago.

 
Fra starten av var Sunnhetsbladet en kanal basert på moderne viten om helse og sunnhet. Den arven har vi tatt godt vare på. Hele veien.