Sunnhetsbladetmagasin

Sunnhetsbladet Nr 02/22

Sunnhetsbladetmagasin
Sunnhetsbladet Nr 02/22

Nr 2, 2022 er ute!

Hvorfor et antiinflammatorisk kosthold er best for kropp og klode? Mange trenddietter kommer og går, og noen kan på kort sikt gi fordeler (som vekttap) - men de er ikke sunne for kroppen på lengre sikt, og ikke bæredyktige for kloden vi bor på. Lege Gunhild Melleby forklarer hva inflammasjon i kroppen er og hvordan en plantebasert antiinflammatorisk kost gir overskudd og bedre helse (s. 10-15).

Tarmen din prøver å holde sykdom unna. En robust tarmflora er viktigere for immunforsvaret og for å holde seg frisk enn mange tror, men ikke alle forstår hvordan man får den riktige mikrobiotaen i tarmen. Ernærings-fysiolog Fay Kazzi forklarer hvordan mange populære matvarer faktisk svekker de gode bakteriene og gir grobunn for sykdomsfremkallende bakterier og virus, og hva som er best å spise i stedet (s. 16-21).

Drømmer du om grønne fingre og å kunne dyrke egen mat? Hageinfluenser og bokaktuelle Dennis Asbjørnsen mener alle kan få det til. Lær om hvordan du kan starte hagesesongen på forskudd allerede nå, hvordan du kan dyrke supre poteter og proteinrike belgvekster m.m. (s. 42-47).

Kan man lære å kose seg med sunn mat? Gründer og forfatter Siri Abrahamsen deler sin erfaring, oppdagelsen av et nytt matunivers og en ny måte å tenke om mat på. Det går faktisk an å finne kos og matglede med sunn mat, så man føler seg glad og god i kroppen lenge etter man har spist, mener hun (s. 22-27).

Klimakrisen er også en helsekrise, forklarer overlege Knut Mork Skagen, og tar for seg ulike trusler mot klimaet som også kan gjøre oss syke og utsatte. De gode nyhetene er at vi kan redde klimaet og kloden med mange av de samme tiltakene som også styrker vår egen individuelle helse (s. 40-45).

Lyst på en kjøkkenhage? Nå er det vår over nesten hele landet, og mange har lyst til å dyrke sunne spiselige vekster selv. Dennis Asbjørnsen (forfatter av Spiselig hage) forklarer i denne artikkel hvordan man planlegger en kjøkkenhage, hvor stor den bør være (start smått!), hvordan man velger hva man vil dyrke, og tips til nybegynneren om frø og gjødsel (s. 52-57).


Å spise mer grønt behøver ikke alltid å koste penger. Kristin H. R. Nielsen gir oss ny inspirasjon til ville norske vekster vi kan spise, denne gangen bjørk. Lær hvordan man tapper bjørkesevje (kan dampes inn til sirup) og hvordan bjørkeblader kan spises rå i salater, trekkes i varmt vann til te, eller fermenteres i saltlake (s. 58-61)


På mosjonsfronten tar vi et blikk på hvordan man egentlig finner indre motivasjon til å trene. Vi vet alle at mosjon gjør oss gladere, sunnere og sterkere. Samtidig kan det være tungt å komme i gang med trening. Uten en indre motivasjon som drivkraft kan terskelen for å snøre på seg joggeskoene være høy. Bethany Martin (personlig trener hos SATS) forklarer hvordan man finner den indre motivasjonen som gjør hele forskjellen (s. 62-67).

La våren komme til kjøkkenet. Som vanlig har vi mange gode oppskrifter på plantebasert mat (s. 28-39), denne gangen med en kombinasjon av østlig-, vestlig- og middelhavsinspirerte oppskrifter. Prøv f.eks. bakte crêpes med squash, blomkålcurry, vårruller med peanøttsaus eller tagliatelle med kremet soppsaus. For litt søtere (men sunne) saker får du oppskrift på dumplings med bringebær og frokostcookies.

Kos deg med utgave 2/2022 i solen!

 

Bestill Sunnhetsbladet i dag:

Enkeltnummer, inkl. porto
NOK 159.00
Quantity:
Legg i handlevogn

Ønsker du hjelp til å abonnere eller har du spørsmål? Send oss en e-post på ordre@sunnhetsbladet.no