Tekst: Sunhetsbladet/Lasse Stølen
Foto: Øyvind Wold/privat

Senk skuldrene, glem pulsmåleren og nyt turen, så vil du merke at du kommer i godt humør. Mange mener at sykling skal være så hysterisk tøft og vanskelig, men sykling er for alle. Blir bakkene for bratte, er det bare å trille.

-Jeg vil jo dele det med andre. For på disse turene er det utrolig sjelden jeg møter noen. Da har jeg tenkt at det må jo skyldes at de ikke vet om disse stedene - om Finn­skogen, Hedmarksvidda og Rendalen. Det er helt folketomt, og det er jo sånne supre steder å sykle. Så tenkte jeg videre at hvis jeg skriver om det, kommer noen andre og prøver det også, sier Øyvind Wold med et håpefullt smil om munnen i et intervju med NRK. På spørsmål om hvorfor flere bør sykle, sier han: - Simpelthen fordi det er den beste måten å se Norge på. I tillegg er det den mest behagelige måten å holde seg i form på. Og så legger han til: - Det bidrager til sinders munterhet - er det ikke det det stod på den gamle kokesjokoladen? Du blir alltid glad av det!

 

HAR VI GLEMT DET BESTE FERIELANDET

Til Sunnhetsbladet sier han: - Nordmenn er blitt stadig rikere og mer reisevante. Det er veldig lett å tro at ferieturer blir gildere og bedre om man bare reiser langt nok vekk. Siden jeg alt for sjelden møter andre på sykkel langs de mange attraktive bygde- ­og seterveiene våre, spør jeg meg selv om ikke mange nordmenn i reiseiveren har glemt sitt nærmeste og svært spennende ferieland: Norge!

- Med sykkel kommer man tettere på alt, både landskap, dyr, lukter og faktisk også mennesker. Gleden ved å kjenne at kroppen blir brukt, kommer i tillegg. Dette er elementer jeg prøver å formidle.


TA EN SYKKELTUR I INNLANDET

Vi nordmenn søker ofte ut til kysten om sommeren. Vi vil bade, kose oss på stranda og kjenne saltsmaken i munnen. Men Øyvind slår et slag for et alternativt reisemål:
- Vil du bli glad og samtidig oppleve naturen på nært hold? Ta en sykkeltur i innlandet i sommer. Målet er å spre den gleden jeg kjenner ved å sykle ute i naturen og spre kunnskap om fine og vakre steder man kan ferdes for å få naturopplevelser, helse og velvære, sier han.

Sykling passer for alle, små og store, i god form eller i dårlig form. Men det er lurt å lese seg opp litt på for­hånd, slik at en velger turer som passer.
— Øyvind Wold

 

SENK SKULDRENE

Det er et annet aspekt som Øyvind Wold også er opptatt av. Sykling passer for alle, små og store, i god form eller i dårlig form. Men det er lurt å lese seg opp litt på for­hånd, slik at en velger turer som passer. I bøkene finner du forslag som egner seg for både denne og hin. Men blir bakkene for bratte, er det greit å trille sykkelen litt. For syklingen, som Øyvind er forkjemper for, handler ikl(e om de store prestasjonene.

- Når sykling presenteres i norske medier, er det ofte i forbindelse med smerte under ritt som Birken, Trondheim-Oslo og Tour de France. Det skal være så hysterisk tøft og vanskelig, men sykling er for alle, også for barn, understreker han. - Senk skuldrene, glem pulsmåleren og nyt turen, så vil du merke at du kommer i godt humør.


Forside_generelt#2.jpg

Spennende artikkel?

GJØR DIN VIKTIGSTE HELSEINVESTERING:
Bli kjent med Sunnhetsbladet!

– Sunnhetsbladet har levert inspirasjon og effektive helseråd siden 1881. Nå får du norges første helsemagasin til spesialpris! Hva venter du på?

Bruk rabattkode "Sommertilbud2015".

LIVSSTIL / KROPP & HELSE / TRENING / KOSTHOLD / MENTAL HELSE / FORELDRE & BARN / PORTRETTER & INTERVJUER / NATUR & FRILUFTSLIV / MILJØ / DYREVELFERD


Øyvind Wolds Favorittområder:

Oslomarka - min egen "bakgård" som kan brukes både hverdager og helger, et stort og delvis vilt område for å sykle både på grusveier og stier, mulighet for å telte eller overnatte på en rekke hytter.

• Nes og Helgøya, Ringsaker - "Norges Toscana", kanskje det fineste kulturland­skapet i landet, gamle praktgårder, alléer, flotte utsikter over Mjøsa og mange fredelige gårdsveier å sykle på.

Folldal, Hedmark - eldorado for fjellsyk­ling. Her er det blant annet mulig å sykle på grusveier inn i flere nasjonalparker, og besøke betjente fjellhytter. Særedels flott utsikt til Rondane.

Rendalen, Hedmark - harmonisk og vak­kert fjellterreng og skikkelig villmarksfølelse. Rendalen kommune er enorm i utstrekning, men nesten uten bebyggelse. Her er det mengder av sykkelturer for dem som ønsker ro og stillhet.

Vesterålen, Nordland - korte avstander, lite biltrafikk, nesten ingen bakker og skikke­lig nærkontakt med havet. Hva mer kan en tursyklist ønske?

 

Kilde: Øyvind Wold og www.nrk.no


 

OM FORFATTEREN


Sykkelentusiasten med 7000 km på to hjul årlig.

Øyvind Wold fra Oslo er en sykkelentusiast og skribent som gjennom mer enn 25 år har brukt sykkelen for å reise og utforske Norge på to hjul. 

Han har formidlet turtips, og ikke minst fakta, gleden, friheten og sanseinn­trykkene en syklist erfarer gjennom å foto­grafere og skrive om turene. Det har resultert i bøkene På sykkel i fjellet og På sykkel i Oslo, samt diverse magasinartikler.

 Sunnhetsbladet gir deg spennende, aktuell og seriøs helseinformasjon som inspirerer til et friskere, bedre og lengre liv!


Shutterstock.com

Shutterstock.com

Råd du kan stole på!

Visste du at de grunnleggende helserådene som Sunnhetsbladet har forfektet gjennom snart 135 år stadig bekreftes av moderne forskning som svært fordelaktig for helsen? Dette er råd vi deler med de lengstlevende og friskeste befolkningsgruppene i verden. Bedre garantier er det vanskelig å oppdrive, eller hva?


Shutterstock.com

Shutterstock.com

Fokus på forebyggende
helseinnsats

Den viktigste helseinnsatsen gjøres mens vi enda er friske. Å handle forebyggende er uten tvil ditt livs viktigste investering. Det øker utbyttet av alle tilværelsens sider,  reduserer risiko for skumle livsstilssykdommer og setter deg på sporet av et langt, friskt liv. Sunnhetsbladet er med deg hele veien.


Shutterstock.com

Shutterstock.com

Vegetarisk profil

Som eneste norske magasin har vi fullt fokus på et vegetarisk kosthold. Det har vi faktisk hatt siden første utgave. Med spennende oppskrifter vil vi gjerne være med å  inspirere deg til en grønnere livsstil som ikke bare vil bidra til å spare miljøet og kloden vår for unødig belastning, men også gi deg helsefordeler samtidig som du er med å gi den kontroversielle kjøttbransjen viktige signaler og litt mindre å gjøre.

Det skal ikke så mye til, og ikke er det vanskelig heller. Dessuten; det smaker jo så godt!


Stocksy.com

Stocksy.com

Økologisk og naturlig

Et naturlig landbruk er best for både naturen og helsen vår, men den økologiske bølgen er fortsatt bare i begynnermodus her til lands. I Sunnhetsbladet setter vi søkelyset på de naturlige råvarene, arbeidet med å gjøre dem tilgjengelig for oss og ikke minst alt det gode du kan lage av dem!


Shutterstock.com

Shutterstock.com

Trening og friluftsliv med lav terskel

Utstyr er ikke alt. Ikke treningsstudio medlemsskap heller. I Sunnhetsbladet finner du tips og inspirasjon til å bevege deg mer med enklere utgangspunkt. Det betyr ikke at vi går av veien for å ta for oss mer avanserte mosjonsformer, men trening skal først og fremst være enkelt og motiverende. Det vil vi gjerne bidra til at flest mulig oppdager.