En sunnere brownie med kikerter, gulrot, dadler og avocadokrem


Av og til krever anledningen litt ekstra, og visst er det lov å kose seg litt i blant - livet er så absolutt verdt å feires! Denne oppskriften på brownie er ikke så mye snillere på kalorifronten enn en vanlig kake, men ernæringsmessig holder den en vesentlig høyere standard. Ofte er det slik at såkalte "sunne" kaker også smaker sunt, men denne tør vi love vil fremkalle noen lange mm'er! Forøvrig: Abonnér på Sunnhetsbladet, så lover vi deg en hel liten rekke av sunne mm'opplevelser fremover. Livet er for kort til å leve med konsekvensene av usunn mat når det som er sunt smaker så godt!
 

Tekst/oppskrift: Sunnhetsbladet /Monica Dahlseide

Når det gjelder sjokoladekaker er det vanligvis smør og sukker og hvetemel som dominerer. I denne varianten er det kikerter, gulrot og dadler som dominerer i stedet. Resultatet blir en bunn som er saftig og holdbar. Avokadokremen er både mektig og søt, og har en fantastisk konsistens. Ellers er det bare å kjøre på med ferske bær som tilbehør ut i fra egne preferanser. Ikke minst hagebærene når de dukker opp: Solbær, rips og stikkelsbær. Lekkert, fargerikt og ikke minst et forsunnende element - og det skal man ikke kimse av!

Brownie med kikerter, gulrot, dadler og avokadokrem

Foto: Sunnhetsbladet


Bunn:

240 g kokte kikerter (fra boks el. kokt selv)
160 g revet gulrot
200 g eplemos (epler kokt med skall uten sukker)
1 1/2 ss (20 g) Certo frysepulver
100 g brunt sukker 
150 g tørket frukt (f.eks dadler)
1/2 ts salt
150 g olje
60 g kakaopulver
180 g rismel (el. lys glutenfri melblanding)
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker

 

Slik gjør du:
Forvarm stekeovnen til 180 grader. Skyll kikertene hvis de kommer fra boks. Ha kikerter, gulrot, eplemos, sukker, tørket frukt, Certo og salt i hurtigmikseren og kjør i 2-3 minutter til alt er godt blandet. Ha i oljen mens mikseren går og la gå til det blir en tykk, jevn krem.  Bland sammen rismel, kakao, bakepulver og vaniljesukker i en bolle for seg. Hell ertekremen over det tørre og bland forsiktig sammen så du mister minst mulig luft. Ha røren over i en smurt kakeform, 24 cm i diameter. Strø litt sukker over kaken, så den får en fin stekeskorpe. Stek kaken ved 180 grader i ca 45 minutter, eller til en kniv kommer tørr ut av kaken.


Sjokoladekrem: 


3 modne avokadoer
1 1/2 dl kakaopulver
1 dl honning
1 1/2 ts vaniljesukker
5 ss kokosfett

Slik gjør du:
Kjør alle ingredienser helt jevnt i en foodprosessor.

 


Sett sammen kaken: 
Del kaken i to horisontalt og smør 1/3 av kremen på det ene laget, legg det andre over, og smør resten av kremen over og på siden av kaken. Pynt kaken med hakkete nøtter og/eller frisk frukt/bær. Om nødvendig, sett kaken kaldt en stund før servering, slik at kremen blir litt fastere før kaken deles opp. Kaken holder seg godt, og er fortsatt god etter et par dager.

Denne kaken er glutenfri, eggfri og melkefri. Hvis du tåler gluten, kan du bytte ut rismel og Certo med like mye hvetemel.

 

 


Prøv også: