TURTIPS FOR SOMMEREN? PRØV ØYHOPPING I KRAGERØSKJÆRGÅRDEN!


Utenfor kystbyen Kragerø ligger en spennende øyverden med vakker skjærgård. Bortimot 500 øyer og skjær stikker opp av havet i dette området. Ytterst ligger langstrakte Jomfruland og skjermer som et skjold mot storhavet. Litt lenger nord ligger Stråholmen og frister til ilandstigning på varme sommerdager. 


Tekst og foto:
Aleksander Myklebust, naturfotograf og forfatter.KRAGERØ ligger helt sør i Telemark og er et populært turiststed i sommerhalvåret. «Perlen blant kystbyene» mente den kjente maleren Edvard Munch. Om sommeren blir innbyggertallet mangedoblet på grunn av turisttilstrømningen og de mange fritidsboligene. På vårparten får du ha opplevelsene litt mer for deg selv.

Kragerøskjærgården er et eventyr for båtfolket og et eldorado for deg som elsker øyhopping. Her finner du alt fra store øyer med skog og fjellknauser, til små nakne skjær. Mange naturlige havner er spesielt tilrettelagt med taufester og fendere. Andre steder må du ankre opp helt uten hjelp. Noen av de mest kjente stedene ligger på nordsiden av Langøy. Her finner du lune viker med flotte bademuligheter og yrende fugleliv. De mange holmene mellom Jomfruland og Skåtøy er også flotte overnattingsskjær. Det er kanskje mer åpent og forblåst, men desto mer spennende og fredfullt. Ønsker du å kjøpe en is eller fylle bensin på båten, er det lille stedet Valle i Bamble kommune et flott alternativ. Har du ikke egen båt, bør du selvfølgelig ikke avlyse skjærgårdsturen av den grunn. En rekke øyer har nemlig fast fergeforbindelse med Kragerø sentrum.

Fugl, hvitveis og rullesteinstrender

Et tosifret antall steinkobber ligger ute på et skjær og ønsker oss velkommen idet vi suser utover mot naturperlen Jomfruland. Noen av dem ligger og vifter med halen slik som den lille havfruen i København. De få gangene den gråbrune selen blir observert, er enten når den ligger på et skjær og hviler, eller når det hundelignende hodet stikkes opp av den oljeblanke sjøen. Steinkobben er Norges vanligste sel, og blir som regel mellom 1,4 og 1,8 meter lang. Den er en fiskespiser av rang, og kan dykke i opptil ti minutter på hundre meters dyp i jakten på fersk fisk.

Litt senere ankommer vi den drøyt tre kvadratkilometer store øya ytterst i Kragerøs skjærgård. På jordene ligger hundrevis av skvaldrende grågjess. Mellom dem vandrer en rekke ulike vade-fugler på matsøk. Ute på vannet ligger flokker med ærfugl og gravand. Besøker du Jomfruland en vårdag, vil du etter all sannsynlighet kunne oppleve noe lignende. Øya er nemlig et av de beste fuglestedene i landet. Her er det registrert mer enn 300 forskjellige fuglearter. 92 av dem er funnet hekkende. Det finnes knapt noe annet sted i Norge som kan skilte med en like lang artsliste. Den forblåste øya kan imidlertid også by på åpent beitelandskap, frodige edelløvskoger og lange rullesteinstrender. 

Fuglelivet til tross: De fleste forbinder nok Jomfruland med flotte båthavner, vakre sandstrender, gode turstier og idyllisk småhusbebyggelse. Det er mulig å ankomme med båt både ved Tårnbrygga og Åsvikbrygga. Begge er flotte utgangspunkter for fine turopplevelser. Fra Åsvikbrygga er nok først og fremst en tur sørover mot de enorme rullesteinstrendene ved Heggeneset spennende. Vær imidlertid oppmerksom på at sørspissen av Jomfruland er vernet som naturreservat. Av hensyn til fuglelivet er det ferdselsforbud i reservatet i perioden 15. april – 15. juli. Fra Tårnbrygga er det mulig å nå de fleste av øyas attraksjoner i løpet av noen timer. Like sør for fyret finner du de nøkkerose-belagte Tårntjønna, der Theodor Kittelsen malte sitt kjente bilde som han kalte Jomfrulandssamlingen. Ved foten av de to fyrtårnene vil du dessuten ha muligheten til å bli avfotografert ved siden av Nordens største ask. 

Nord på øya kan du vandre i frodig edelløvskog. De mange hasseltrærne gjør at ekornet stortrives. Jeg har flere ganger oppdaget lekende ekorn i trekronene. I disse skogene finner du dessuten de enorme hvitveisteppene som øya er så kjent for. De hvite blomstene vokser tett i tett, og danner store tepper. Under blomstringen i mai er skogbunnen kledd i hvitt. Det er et vakkert skue. 

På Jomfruland er det strenge regler for motorferdsel, og grusveien kan fort bli lang dersom du blir nødt til å vandre tur-retur flere ganger på samme dag. Øya er syv kilometer lang, så dersom du har god tid, er det fullt mulig å rekke over det meste i løpet av en dag. De fleste forbinder Jomfruland med sol, sommer og uendelige bademuligheter. Beliggenheten ytterst mot storhavet gjør likevel sitt til at det ikke alltid er tilfelle. Jomfruland kan titt og ofte oppleve skikkelig ruskevær. Da holder vanligvis turistene seg borte.
 

Ferieparadiset

Et lite stykke nord for den mer kjente øyperlen Jomfruland ligger Stråholmen – et idyllisk ferieparadis uten rutebåtforbindelse. Stråholmen er kanskje vel så vakker som sin nabo i sør. Fordi du er avhengig av taxi- eller privatbåt for å komme dit, er det imidlertid langt færre turister som ferierer her. 

Med unntak av en liten husklynge med sommerboliger, finnes ikke bebyggelse på Stråholmen. Dette gjør selvsagt øya desto mer attraktiv dersom du ønsker å overnatte i telt. Sammenlignet med Jomfruland er øya åpen, med få trær og desto flere busker. I dag benyttes villsau for å holde den tettvokste vegetasjonen i sjakk. Det har vist seg å være positivt blant annet for den sjeldne hauksangeren. 

I likhet med Jomfruland er Stråholmen et sted der du bør se opp for ornitologiske godbiter. På øyas merittliste står blant annet rustsnipe, steppehauk, triel, bieter, vannpiplerke, ørkenstein-skvett og Norges første funn av hvitkinnsvartterne. Disse fugleartene forteller kanskje ikke alminnelige folk særlig mye, men de eksklusive navnene er i alle fall en bekreftelse på det rike fuglelivet. 

I perioden 15. april til 15. juli er det ferdselsforbud på den sørvestre delen av øya. Den inngår nemlig i et naturreservat som har blitt opprettet med tanke på fuglelivet. Ellers er det fritt fram for turgåere som vil ferdes i et variert landskap med lange sand- og tangstrender, fjellknatter, kulturlandskap med beitemark og blomsterrike tørrenger. Midt på øya finner du noen større løvtrær som gir ly til den lille husklynga. Landskapet er med andre ord som skapt for varierte skjærgårdsopplevelser.


FAKTA
Innenfor en radius av ti kilometer fra den vakre kystbyen Kragerø finner du mer enn 500 små og store øyer. Ulike holmer, øyer og skjær ligger tett, og nettopp dette gjør området lunt og koselig for både padlere og småbåter.
    Jomfruland er en lang og smal øy som ligger ytterst i Kragerøskjærgården i Telemark. Med et rikt fugleliv, gode bademuligheter, flotte rullesteinstrender og to fredede fyrtårn er den vel verdt et besøk. Den 3,3 kvadratkilometer store øya er spesielt godt kjent for hvitveisblomstringen i mai, og turistene kommer langveis fra for å oppleve de endeløse blomsterteppene på skogbunnen. Været her ute er imidlertid lunefullt, så sjekk værmeldingen før du reiser.
    Stråholmen er mindre, men kan likevel lokke med fine sandstrender og ei idyllisk båthavn. Vær oppmerksom på at deler av øya har ferdselsforbud for å verne om det rike fuglelivet.
    Adkomst og startpunkter: Jomfruland har adkomst med båt fra Kragerø eller Valle (her er det båtutslipp). Det finnes mange fine turmuligheter på øya, og ettersom den ikke er mer enn 7 km lang, kan du fint rekke over hele øya på en dag. Både Tårnbrygga og Åsvikbrygga er fine startpunkter. Dersom du kjører egen båt, kan du selvsagt bruke sjøveien mellom dem.
    Stråholmen er Jomfrulands naboøy, men har ikke fergeforbindelse. Eneste ilandstigningssted er ved gjestebryggen på nordsiden av øya. Det er et fint utgangspunkt for turer over hele øya.

 

Aktuelle nettsteder:
www.jomfruland.no
http://www.visitkragero.no


Få med deg spennende stoff om reisemål, friluftsliv og naturopplevelser! Abonnér på Sunnhetsbladet i dag!