Grünes Berlin – Europas vegetarmekka


Det som lokket oss på tur til Tyskland, var 273 vegetariske restauranter og spisesteder i Berlin, messen Veggieworld
i Frankfurt og rykter om at Berlin er et vegetarmekka vel verd et grønt besøk. I byen som har blitt et episenter for den europeiske veganbevegelsen, forbindes også ordet økologisk med noe udiskutabelt positivt og trendy.

Tekst: Svanhild G. Stølen  Foto: Lasse Stølen


Stocksy.com


BILDET mange kanskje har av et Tyskland som flyter av øl og hvor det spises pølser over
en lav sko, er i ferd med å endres. Vegetartrenden er kanskje sterkere og vokser raskere her enn i resten av Europa. I 2013 var det rundt sju millioner vegetarianere i Tyskland, og disse utgjør 8-9 prosent av befolkningen. I Berlin finner du vegetariske spisesteder på hvert gatehjørne, og de aller fleste restauranter har vegetartilbud som en del av den faste menyen. Grønn og økologisk mat er etterspurt, og det finnes snart like mange vegetariske dagligvarebutikker som vanlige, og selv de har et bra utvalg av både vegetariske pålegg, middagsretter og økologiske varer. Det er trendy å ikke gjøre bruk av noen animalske produkter, og det første vegane supermarkedet, Vegans, åpnet i Prenzlauer Berg i 2011, den «grønneste» delen av Berlin hvor det er ekstra stor tetthet av vegetarrestauranter og butikker.

VEGANT SUPERMARKED

I tillegg til økologisk frukt og grønt har Veganz det meste du kan tenke deg av produkter laget av blant annet nøtter, bønner og korn. Et uttall vegane «oster», «pølser», pålegg og ferdig og frossen middag. Her kan du være vegetarianer uten å måtte lage alt fra bunnen av og likevel ha full kontroll med hva du får i deg. Kosmetikk, kremer, såper og hårsjampo uten parabener og aluminium og fristende sunne brød og kaker er også en del av tilbudet. Kundene er mange både i og utenfor butikken hvor man kan slappe av ved stoler og bord og nyte lunsjen du kan kjøpe før du forlater butikken. Tilbudet så ut til å være veldig populært. Ikke til å undres over, for det var mye å velge mellom, og burgeren med diverse tilbehør og kikertsalat som vi valgte, pirret så absolutt smaksløkene. De typiske kundene på Veganz så ut til å være velutdannede og i alderen 20-40 år.

En trapp opp ligger en vegan skobutikk (ingen skinnsko) med de lekreste – men ikke
billigste – sko du kan tenke deg. Ved siden av denne er det en veganrestaurant som først
åpnet utpå ettermiddagen.

Berlin er en smeltedigel for kunstnere, gründere og innvandrere, og med flere av verdens
beste universiteter og en rekke høyskoler, også for studenter av alle nasjonaliteter. Byen er
etviktig utdannings- og kultursenter. Dette er unge mennesker med en liberal livsstil i den forstand at de er i stand til å endre vaner i takt med økt kunnskap og forståelse for at det er nødvendig for et godt liv.

Tyskland har vært hjemsøkt av flere matvareskandaler og naturødeleggelser, blant annet kugalskap (BSE). Ved starten av 2000-tallet la derfor regjerningen om sin landbrukspolitikk i en mer økologisk retning, og til et mer miljøvennlig dyrehold. Burhøns ble ulovlig, og bremsene ble satt på for industriell kjøttproduksjon. Antibiotika og andre medisiner ble ikke tillatti fóret. Kvalitet skal prioriteres fremfor kvantitet. Dette har folk takket ja til og sett lys i, og sparsommelighet og kjærlighet til naturen er med på å gjøre dem miljøbevisste. Økonomisk
er det også. For de fleste er det nå en selvfølge å tenke grønt.

 

VEGETARHOTELL OG RESTAURANT

I Prenzlauer Berg, den grønneste delen av Berlin, mellom restauranter, kaféer og butikker, fant vi Almodóvar Hotel med restauranten Bistro Bardot i første etasje. Franziska Matern er leder for restauranten som hun sier åpnet i 2012. Her får du servert vegetarisk eller vegan mat etter ønske. Allerede fra klokken 06.00 kan du spise frokost, fra 12.00 serveres lunsj og om kvelden er det middag på menyen.
– Hva er filosofien bak dette?
– Det er å vise den store variasjonen i vegetarisk og vegan mat, og vi ønsker at dette skal være en god opplevelse for våre gjester. Vi vil gjerne vise hva dette er og hvordan det smaker, at det virkelig er deilig og at man ikke trenger å savne noe. De som pleier å spise kjøtt, skal ikke behøve å savne det fordi vegetarisk mat kan være så godt, sier Franziska.
– Vi serverer ikke bare vegetarisk og vegan mat, vi er også økologisk sertifisert, og vi bruker økologiske rengjøringsmidler uten farlige stoffer, vi sparer på strømmen. Møblene her kommer fra alternativ skogdrift og lysestakene er laget av resirkulert glass. I alt vi gjør, forsøker vi å være miljøbevisste, forteller hun.
– Hvem kommer hit?
– Folk i alle aldre. Vi har mange unge mennesker, men også eldre som ønsker å prøve ut vegetarisk mat, middelaldrende, veganer og vegetarianere fra hele Europa og resten av verden.
– Hvorfor denne voksende interessen for grønn mat?
– Jeg tror det skyldes flere ting. Mange tenker på helsen. Folk er skeptisk til den farmasøytiske industrien og du hører mye om kjøttindustrien, masse kjemikalier, medisiner og antibiotika for å holde dyrene i live. Mange begynner å tenke over dette, de blir veganer. Også flere og flere toppidrettsutøvere er veganer, og de forteller hvordan de får mer styrke og krefter av vegan mat. Men det skyldes også miljøet. Det brukes så mye vann i kjøttindustrien og så mye jord. Korn og soya dyrkes for å gi mat til dyrene i stedet for å bruke det til menneskeføde. Den yngre generasjonen, slik som min, er mer og mer bekymret over alt som går galt i tradisjonell matproduksjon, og de er mer og mer engstelig for sin egen helse og for miljøet.

Vi vil gjerne vise hva dette er og hvordan det smaker – at det virkelig er deilig og at man ikke trenger å savne noe!

Franziska Matern
Resturant Bistro Bardot

– Kjøttindustrien i Tyskland vokser fremdeles, selv om folk er mindre interessert i kjøtt. I alle supermarkeder finner du økologisk, vegan og vegetarisk sertifisert mat. Etterspørselen etter dette blir bare større og større, så Tyskland eksporterer nå mer kjøtt fordi deres egne ikke vil ha det, sier restaurantlederen som håper at de andre landene kommer etter slik at behovet for kjøttproduksjon kan bli mindre.
– Klokken 17.00 starter middagsserveringen, hvilken meny har dere da?
– Vi serverer tapas. Det er en av våre spesialiteter som er orientert mot det spanske kjøkken og middelhavskjøkken. Vi har også supper og salater, men bare et begrenset utvalg fordi vi ønsker å servere alt friskt. Det er fem hovedretter og de fleste av dem er vegane. Og så har vi desserter, frister Franziska.

Selv var vi dessverre så mette etter å ha spist lunsj på Veganz, at vi ikke fikk smakt på maten. Dessuten var vi på vei til vegetarisk messe i Frankfurt. Men neste gang vi kommer til Berlin, er det ingen tvil om hvor middagen skal inntas.

Les mer på www.bistrobardot.de

 

GOURMETRESTAURANT DE LUX

Lucky Leek i Kollwitzstrasse 54 er en av de absolutt mest populære gourmetrestaurantene i Berlin. Den åpnet sine dører i 2011, og er altså forholdsvis ny i bransjen. Her kan du velge tre eller fem retters meny. Menyene skifter ukentlig, og har daglige spesialiteter. Rettene lages etter ønske, enten du vil ha glutenfritt, soyafritt, sukkerfritt, eller hvis du rett og slett er ny når det gjelder vegetarisk mat; da kan du bli servert en ny tolkning av klassiske retter.

Her lages selvsagt all mat fra grunnen av, med regionale og årstidsbaserte råvarer, fornybar energi, og sykkelen brukes så mye som mulig til og fra jobb.

Min umiddelbare reaksjon var at dette ikke var vegetarisk hverdagskost. Her var det helt tydelig en god miks mellom høye ambisjoner, god service og god mat fint presentert i en hyggelig atmosfære. Perfekt for en middag av det romantiske slaget. Mat laget med kjærlighet og anstrengelser og utsøkt servert i perfekte porsjonsstørrelser. En fest for sansene. Absolutt å anbefale.

 

BOUSSI FALAFEL

Det sier seg selv at man ikke rekker over veldig mange restauranter og spisesteder i løpet av noen få dager, iallfall ikke hvis man vil teste ut maten. Falafel var imidlertid et must, så et av de spisestedene vi oppsøkte, var Boussi Falafel i Massenstrasse 14. Eieren kommer fra Libanon, er ikke vegetarianer, men å lage falafel med diverse tilbehør, det kan han så det holder. 

– Alle har sin egen falafeloppskrift, sier han og serverer oss falafel med en pesto laget av oliven, mandel og timian, stekt aubergine, humus, soltørkede tomater, couscoussalat, stekt blomkål og squash, gulrøtter med sesamfrø, kikerter med løk og flatbladet persille, rødbeter og taboulet i israelsk brød. Mmmmm!

Vi traff en gjest fra Istanbul i Tyrkia, Denet Tuncer. Hun hadde bodd i Berlin i 12 år og var i ferd med å legge siste hånd på sin doktorgrad i entreprenørskap. Vi spurte selvsagt hvorfor hun valgte å spise vegetarmat. – Jeg er ikke vegetarianer, men føler meg så mye bedre i kroppen etter å ha spist vegetarisk mat enn når jeg har spist kjøtt, fortalte hun.

Jeg er ikke vegetarianer, men føler meg så mye
bedre i kroppen etter å ha spist vegetarisk mat
enn når jeg har spist kjøtt.

Denet Tuncer
Gjest ved Boussi Falafel

 

 

 PÅ VEGGIWORLD-MESSE

En viktig grunn til at vi valgte å reise til Tyskland, var VeggieWorld-messen i Frankfurt. Så turen gikk nå videre dit. Hvert år arrangerer Vegetarforbundet i Tyskland vegetarmesser i forskjellige byer i Tyskland. 

Denne messen samler organisasjoner og små og store produsenter av matvarer beregnet på å dekke behovet til den voksende gruppen av vegetarianere. Vi fant et stort utvalg av ferdig-
produkter i alle varianter – mange som etterligner kjøtt i både smak og konsistens. Men det er også en klar trend der vegetarianerne ønsker å lage maten fra bunnen av, med økologiske råvarer av beste kvalitet – helt i Sunnhetsbladets ånd! De bedriftene som satser på å levere utsøkte råvarer direkte til forbruker, er dermed også representert på disse messene. De får drahjelp av den moderne restaurantkulturen som setter skarpt fokus på smakfulle råvarer og  minimalt med smakstilsetninger.

Tyskerne er kjent for sin grundighet og evne til å organisere. Det var tydelig også på denne messen. Her var det høy kvalitet, nesten vakkert presentert og med et markedsføringstrøkk som vitnet om både begeistring for egne produkter og vilje til å selge til flest mulig.

Ved siden av disse lot vi oss begeistre av arbeidet til det tyske Vegetarforbundet (Vegetarierbund Deutschland – Vebu). De har en stor organisasjon med ca 35 ansatte som gjør en formidabel jobb med å spre kunnskap om vegetarisme til befolkningen, med målrettet fokus på skoler og restaurantbransjen. Til det har de utviklet et spesielt konsept som de kaller Vegucation. Se mer om dette på nettsidene www.vebu.de.

Neste VeggieWorld-messe er 7.– 8. november i Berlin (Les mer på www.veggieworld.de). Vi anbefaler i alle fall så absolutt en tur til Berlin, enten det blir nå eller i begynnelsen av november. Ved siden av at Berlin er et mekka for vegetarianere, er byen jo også stappfull av historie og kultur i alle varianter som gir det utbytte også utover menyen.

 

GRØNN UKE

Venter du til over nyttår, kan du plotte inn turen til midten av januar. Da arrangeres nemlig den grønne uken, eller Grüne Woche, i Berlin. Denne regnes som den viktigste matmessen i verden med 1200 utstillere fra ca 70 land. 130 av dem fra Norge. Over en halv million besøker den populære messen. Kanskje vi sees der? Les mer på www.gruenewoche.de.  

 


Få med deg spennende stoff om reisemål, friluftsliv og naturopplevelser! Abonnér på Sunnhetsbladet i dag!