Klar, ferdig - GÅ!


Lillebroren min hadde følgende sitat på russekortet sitt: ”Sitter du inne, er sur og lompen, ta deg en tur og få fart på stompen.” Min påstand er at det er mye god helse å hente i noe så enkelt som å gå seg en tur!

Tekst: Karoline Myklebust Stølen,  fysioterapeut • Foto: Shutterstock.com


HELSEDIREKTORATET gir oss følgende anbefaling for fysisk aktivitet: ”Alle mennesker bør, helst hver dag, være fysisk aktive i til sammen minst 30 minutter. Intensiteten bør være minst middels, for eksempel en rask spasertur. Ytterligere helseeffekt kan oppnås ved å øke den daglige mengden eller intensiteten utover dette.”(1)
Men beveger man seg rundt i dagens samfunn, kan man lett få inntrykk av følgende krav til fysisk aktivitet: ”Alle mennesker bør, helst fem ganger i uka, trene på et treningsstudio etter instruksjon fra en personlig trener. Ytterligere helseeffekt kan oppnås ved å være kledd i treningstights og Nike-sko, eller drikke noen av Tines produkter før og etter trening.” Jeg har møtt pasienter, venner og familiemedlemmer som sliter med å mestre fysisk aktivitet fordi kravene som stilles er så høye. Hvordan er det med deg?

Å gå virker så banalt og enkelt, men har du tenkt på at når du går, er de fleste av kroppens systemer involvert?

 

Det enkle er ofte det beste!


Det er viktig å skille mellom helsefremmende og prestasjonsfremmende aktivitet, eller sagt med andre ord, mellom mosjon og trening. Har du et ønske om å bli toppidrettsutøver, bør du trene for harde livet. Men hvis du, som meg, ønsker å holde deg i god form for å ha et godt liv, kan du leve lykkelig som mosjonist. Det er dessuten mye hyggeligere enn å være treningsnarkoman. Det finnes mange måter å være i fysisk aktivitet på, kun fantasien setter grenser. Ofte virker det som om folk gjør ting vanskeligere enn nødvendig. Slagordet til Rema 1000: ”Det enkle er ofte det beste”, er minst like gyldig her som i matbutikken. Å gå virker så banalt og enkelt, men har du tenkt på at når du går, er de fleste av kroppens systemer involvert? Musklene må kunne utføre arbeidet, nervesystemet må sende de riktige signalene, hjerte og lunger må kunne sørge for oksygen til den arbeidende muskulaturen, leddene må være bevegelige, og hodet må være klart slik at vi oppfatter informasjon fra omgivelsene. (2) Gangfunksjon er derfor en viktig del av alle helseundersøkelser, fordi den forteller mye om
personens helsetilstand og funksjon.  

 

Gå for helsegevinster

Så, hvordan kan jeg påstå at det å gå seg en tur er så bra? Sunnhetsbladet nr 4/2013 publiserte et resymé av en nyere studie som sammenlignet helsegevinstene av å løpe mot å gå en rask tur. I resymeet sies det at det ser ut til at en rask tur er like bra for hjertet som løping. Både rask gange og løping hadde en tydelig positiv (signifikant) effekt. Men studien viste faktisk at det å gå raske turer hadde større helsegevinster enn løping, både når det gjaldt reduksjon av risiko for hjertesykdom, høyt blodtrykk og kolesterolnivå. Risiko for å utvikle diabetes type 2 ble redusert like mye i begge gruppene (3). Altså, kan du med god samvittighet gå deg en tur og vite at det er helt supert for helsen. Du kan faktisk få et lengre og bedre liv!

 

Gå i byen, til jobb eller hvor som helst. Du trenger ikke ta på deg treningstøy en gang! Bare gå deg en tur i raskt tempo. Og husk å gå trappene istedenfor å ta heisen!
 

Gå deg ned i vekt

Greit, sier du, så har rask gange positive helseeffekter. Men det er ikke nok for meg, jeg trenger å gå ned i vekt og komme i bedre form. Da må jeg vel helst gjøre noen øvelser eller løpe på trede-mølle? Mange tror at for å få en flatere mage, bedre figur og for å kvitte seg med litt ekstra fett, er mageøvelser tingen. Det er en myte! Det kan være mange gode grunner for å trene magemuskler, men det er ikke løsningen i dette tilfellet. Hvis målet er å gå noen kilo ned i vekt, samt å få en finere kroppsfasong, ville jeg først og fremst fokusert på mosjon og kondisjonstrening. Det er dette som brenner kalorier, noe som må til om fettet skal bort. La meg anta at du sliter med å motivere deg til å være i fysisk aktivitet. De fleste av oss gjør vel det i større eller mindre grad. Da kan det være ekstremt vanskelig å gjennomføre et treningsprogram. Men det å gå krever så lite. Om du ikke er et friluftsmenneske, trenger du ikke å gå i skogen. Gå i byen, til jobb eller hvor som helst. Du trenger ikke ta på deg treningstøy en gang! Bare gå deg en tur i raskt tempo. Og husk å gå trappene istedenfor å ta heisen! Jeg lover deg at dette vil hjelpe!

 

Gå deg friskere

Kanskje er du glad i fysisk aktivitet, har skjønt at å gå er bra for helsen, men smerter og fysiske plager begrenser deg. Hva gjør du da? Selvfølgelig må man ta hensyn til kroppslige plager og begrensninger, men inaktivitet fører sjelden til forbedring. Gange derimot har vist seg å hjelpe for eksempel for folk med langvarige korsryggplager.
En studie viste at rask gange på tredemølle hjalp like mye som øvelser hos fysioterapeut.(4) Jeg prøver ikke å avskrive min egen yrkesgruppes kompetanse, men funnet fra studien understreker at man skal ikke kimse av det å gå tur, heller ikke om du har noen plager. Det kan tvert imot hjelpe deg.

 

Ut på tur, aldri sur!


Nesten hver gang jeg går meg en tur, blir jeg slått av den gleden, roen og tilfredsheten som fyller meg. Det handler altså om mer enn bare kropp og helse i et fysisk perspektiv. Effekten som tur-gåing kan ha på humør og følelser, er kanskje vel så viktig. I friluftsmagasinet Fjell og Vidde, ble det nylig presentert en doktorgrad som handlet om stier. Funnene fra den, viste en klar forskjell mellom brede og smale stier.  På smale stier var turgåerne mer oppmerksomme og opplevde sterkere nærhet til omgivelsene, de hadde en mer variert gangrytme og klarte i større grad å legge bort tanker om hverdagens mas og jag enn dem som gikk på brede stier (5) Interessant, også i lys av dagens økende krav om universell utforming. Budskapet er i hvert fall ganske klart, og passer godt med hva fysioterapeutene Åse Bårdsen og Eline Thornquist påpekte i et intervju. De mener at et sunt fokus må være på fysisk aktivitet som gjør at vi glemmer oss selv, gleder oss over gode opplevelser og engasjerer oss i omgivelsene. Henger vi oss opp i de fysiske faktorene, får vi raskt et usunt fokus på kropp, utseende og prestasjoner, noe som i verste fall er skadelig for helsen.
Nei, det beste er å ta lillebrors muntre råd på alvor: ”Sitter du inne, er sur og lompen, ta deg en tur og få fart på stompen.” God tur!


REFERANSER:

  1. Jansson, E. & Anderssen, S. A. 2008. Generelle anbefalinger om fysisk aktivitet. I: Bahr, R. (red). 2008. Aktivitetshåndboka. Helsedirektoratet. S. 37-44.
  2. Bogen, B., Thingstad, P., Hesseberg, K., Taralden, K. & Aaslund, M. K. 2013. ”Foretrukket ganghastighet – testen som forteller «alt» om eldre mennesker?”. Fagkronikk i Fysioterapeuten 5/2013. Tilgang: http://fysioterapeuten.no/Fag-og-vitenskap/Fagartikler/Foretrukket-ganghastighet-testen-som-forteller-alt-om-eldre-mennesker. [Nedlastet 12.06.13].
  3. Williams, P. T. & Thompson, P. T. 2013. ”Walking Versus Running for Hypertension, Cholesterol, and Diabetes Mellitus Risk Reduction”. Tilgang: http://atvb.ahajournals.org/content/early/2013/04/04/ATVBAHA.112.300878.abstract?sid=046647d2-0210-4526-af45-522c069a9f5f. [Nedlastet 12.06.13]. 
  4. Shnayderman, I. & Katz-Leure, M. 2013. ”An aerobic walking programme versus muscle strengthening programme for chronic low back pain: a randomized controlled trial”. I: Clinical Rehabilitation. Tilgang: http://cre.sagepub.com/content/27/3/207.abstract. [Nedlastet 12.06.13].
  5. Pileberg, S. 2013. ”Jeg gikk en tur på stien…”. I: Fjell og Vidde nr. 2/2013.