Jazz opp fruktsalaten med bokhvete


Er du litt bevandret i gastronomien, kjenner du kanskje bokhvete mest som hovedingrediens i blinis, noen tykke pannekaker som har sin rot i balkan-områdene og østover. For de fleste av oss er imidlertid bokhveten en sjelden gjest på matfatet, men det er mange grunner til å gi dette medlemmet av nøttefamilien en mer fremtredende plass i tørrvareskapet.


Bokhveteblomst / foto: Shutterstock.com

Bokhveteblomst / foto: Shutterstock.com

Blinis / Foto: Shutterstock.com

Blinis / Foto: Shutterstock.com

Bokhvete er lettfordøyelig, rik på lysin (en verdifull aminosyre) og organisk bundet kalsium, jern, kalium, magnesium, silisium og fluor. Dessuten er den glutenfri. Det skulle vel være grunner nok til å hente frem en uvant råvare. Dernest har du smaken, selvsagt: Nøtteaktig og full av karakter. Det er bare å brette opp ermene og gå til verks!

En fin måte å bli godvenn med bokhveten på er å lage denne fruktsalaten. Ikke minst hvis du tar deg tid og råd til å lage cashewnøttkremen også. Da blir dette en luksuriøs og mettende frokost, eller også en sunn og annerledes dessert.


Fruktsalat med bokhvete

2 dl bokhvete (brun)
kiwi i terninger, pærer, mango, ananas og evt. nektariner i terninger
hageblåbær
friske bringebær
granateplekjerner
evt. finhakkede valnøtter
en anelse kanel
2 ts akasiehonning

1. Bløtlegg bokhvete noen timer eller over natten.
2. Bland sammen alle ingrediensene.

Du bestemmer selv om du vil ha mye eller lite frukt og bær i forhold til bokhvete. Server med vaniljekesam eller denne himmelske cashewnøttkremen:

 

Cashewnøttkrem

2 dl cashewnøtter
1 dl rismelk
1 ts vaniljesukker
1 ss rapsolje
1 ts honning

1. Cashewnøtter finmales på foodprosessor.
2. Tilsett de andre ingrediensene og kjør til kremete konsistens.