Visste du dette om Quinoa - den supersunne og trendy råvaren fra Peru?


Kostholdsbevisste nordmenn spiser quinoa, og det med god grunn. Frøet regnes som en av de aller mest næringsrike planter som er spiselig for menneskene. For inkaindianerne ble quinoa regnet som gudenes gave og var viktigere enn både gull og sølv. Astronautene har det med ut i verdensrommet og FN har forhåpninger om at frøet kan få stor betydning for verdens matvarekriser. Derfor kåret de også 2013 til det internasjonale quinoa-året.


Tekst: Sunnhetsbladet


Shutterstock.com

Shutterstock.com

 

QUINOA ER en av de viktigste vekstene i Andesregionen i Sør-Amerika, men den dyrkes også i USA, Canada, flere land i Europa, Himalaya og India. Dette er en nøysom vekst som ikke er kravstor når det gjelder vann og næring. Den tåler både lave og høye temperaturer og kan dyrkes nesten over alt, også opptil 4000 meter over havet.

 

Næringsinnhold

Sjarmøren fra Latin-Amerika er en kjempestor plante, men det som spises er frøene. Planten er i slekt med både spinat og rødbete. Den inneholder masse protein av høy kvalitet, og mye jern, sink, magnesium, kalsium, B- og E-vitaminer og sunne fettstoffer. I tillegg har den et høyt innhold av de essensielle aminosyrene lysin, metionin og treonin som det ikke er så mye av i korn og belgvekster. Quinoa er glutenfri. Det tørre kornet er kledd med et bitterstoff som kalles saponin, som holder insekter og fugler unna og beskytter mot ultrafiolett stråling. Quinoa må skylles godt i kaldt vann før koking, for å fjerne dette bitterstoffet.

 

Anvendelse

Quinoa har funnet veien inn i de vestlige kjøkken og ikke minst møter man stadig oftere på den i resturantmenyer. Den vanligste bruken av Quinoa er å koke frøene og bruke i stedet for poteter, ris og couscous. Den tilsettes i supper, spises som frokostblanding, kokes til grøt eller brukes i salat. Kokt quinoa har en mild, nøttelignende smak som ikke minst barn liker godt. Tidligere ble den også ristet og malt til mel som ble brukt til brødbaking, og i Andesregionen, hvor den kommer fra, gjæres den og benyttes til en spesiell type øl. 

 

Enormt populært

Du får kjøpt quinoa i helsekostbutikker, men også i større matvarebutikker. Salget har virkelig eksplodert både i Norge og i andre vestlige land. Denne store internasjonale interessen har faktisk ført til en lei konsekvens i landene der quinoa naturlig hører hjemme og produseres; her har prisene økt så mye at det som før var en del av den daglige menyen nå har blitt for dyrt for mange. Selv de som dyrker de næringsrike frøene ser større verdi i å selge hele avlingen og kjøpe billigere pasta og ris til eget forbruk.

 

Shutterstock.com


SLIK KOKER DU QUINOA:

Quinoa skal skylles grundig før koking. Bruk to deler vann til en del quinoa. Kok opp vannet og tilsett quinoa. Ha gjerne i litt grønnsaksbuljong hvis du vil "farge" smaken. Kok over middels varme i 15-20 minutter.


Shutterstock.com

Shutterstock.com

Prøv Quinoasalat!

200 g (2 1/2 dl) quinoa (helsekost)
1 ts spisskummen (cumin), malt
1 ts koriander, malt
salt
5 dl vann
1 boks svarte bønner, avrente og skylte
2 vårløk i ringer
1 rød paprika i terninger
1 gul paprika i terninger
agurk i biter (noen cm)
evt. 1 grønn chili uten frø i små biter
2 tomater i terninger eller cherrytomater
2 ss olivenolje
1-3 ss lime
2 ss frisk hakket koriander

 

Slik gjør du:

Skyll quinoaen godt i kaldt vann. Ha den sammen med spisskummen, koriander, salt og vann i ei gryte, og la småkoke under lokk i ca 15-20 minutter. Avkjøl. Skjær opp grønnsakene, og bland alle ingrediensene med quinoaen.

 

Spennende artikkel?

GJØR DIN VIKTIGSTE HELSEINVESTERING:
Bli kjent med Sunnhetsbladet!

– Sunnhetsbladet har levert inspirasjon og effektive helseråd siden 1881. Nå får du norges første helsemagasin til spesialpris! Hva venter du på?

Bruk rabattkode "Sommertilbud2015".

LIVSSTIL / KROPP & HELSE / TRENING / KOSTHOLD / MENTAL HELSE / FORELDRE & BARN / PORTRETTER & INTERVJUER / NATUR & FRILUFTSLIV / MILJØ / DYREVELFERD