"Shepherds pie" med linser og søtpotet


Sherpherds pie er et begrep innen engelsk matkultur og tradisjonelt handler det om kjøttstuing laget på restekjøtt, dekket med et lag av potetmos. Vi mener det finnes forbedringspotensiale, og denne vegetariske varianten er f.eks. super som middag på en "kjøttfri mandag". Søtpotetene gir et eksotisk tilsnitt som noen nordboere ikke helt blir venn med. I såfall benytter du vanlige poteter i stedet, og bland med  forskjellige rotfrukter og lag en spennende rotmos.

 

Tekst: Sunnhetsbladet


Foto: Sunnhetsbladet

Foto: Sunnhetsbladet

"Shepherds pie" med linser og søtpotet

5 mellomstore søtpoteter, vasket
3 dl små linser, skylt
2 1/2 dl store havregryn
1 laurbærblad
1 ss olivenolje
500 g små sjampinjong
1 hakket løk
1 raspet gulrot
én stilk selleri
1 hvitløkfedd, presset
2 ts vegetarisk buljong i 2 1/2 dl vann
1 ss tomatpuré
1 ss soyasaus eller tamari
2 ts paprikapulver
1 dl hakket frisk persille

 

1) Forvarm ovnen til 200°. Stikk potetene med en gaffel flere ganger og stek i ca. 45 min, eller til møre. 

2) Ha linser, havregryn, laurbærblad og salt i en gryte.     Tilsett 12 dl vann. Kok over svak varme i 15-20 minutter eller til linsene er myke uten å gå i oppløsning. Fjern laurbærbladet og hell resten over i et dørslag. 

3) La soppen koke i 10 min. for å fjerne giftstoffer (dette er anbefalt av mattilsynet). Hell av kokevannet. Hakk soppen og surr den sammen med løk, gulrot, selleri og hvitløk i litt olivenolje.Tilsett linser og havregryn, buljong, tomatpure, soyasaus, paprika og persille. Smak til med salt.

 4) Skrell søtpotetene og mos dem med en gaffel eller i en foodprosessor. Tilsett litt salt. Hell alt unntatt søtpotetene i en ildfast form. Legg søtpotetmosen oppå, og lag evt. mønster i mosen med en slikkepott eller gaffel. Stek i ovnen i ca. 30 min. ved 150°.