Hjemmebakt byggbrød


Ingenting er som hjemmebakst! Gleden av å sette tennene i velduftende bakverk eller dele et nybakt brød som ennå er lunt med naboen, er en av livets små, nære gleder. Byggmel er ikke av det mest benyttede til brødbaking hos folk flest, men denne oppskriften gir deg to solide, rustikke brød som vil få deg til å tenke at du burde benytte dette melet oftere.


Tekst: Sunnhetsbladet


Som vanlig oppfordrer vi deg til å ta bryet og kostnaden med å få tak i økologisk mel. Spør du oss er mel en av de råvarene hvor en virkelig kan smake forskjellen mellom det konvensjonelle og det økologiske. Økologisk byggmel får du bla. fra Holli mølle og andre økologisk sorter kan du finne online hos norsk urkorn. Som vanlig med brødbaking er tid den viktigste ingrediensen. Redusert mengde gjær og lengre hevingstid gjør underverker med sluttproduktet.

Foto: Sunnhetsbladet

Foto: Sunnhetsbladet

Byggbrød

1. ETAPPE/FORDEIG: 

500 gr byggmel
5 dl vann

Bruk lunkent vann, bland sammen og la stå i 30-40 minutter. 

 

2. ETAPPE:

4 dl lunket vann
50 gr. rapsolje (gjerne kaldpresset og økologisk)
2 drøye spiseskjeer brunt sukker
4-5 spiseskjeer flytende maltekstrakt

Bland væsken med fordeigen som har stått i 30-40 minutter,  slik at alt får en flytende, jevn konsistens. La stå mens du går løs på neste etappe:

 

3. ETAPPE:

Gjør klar resten av de tørre ingrediensene i blandebollen (husk å blande dem godt):
300 gr. fullkornshvetemel/sammalt hvetemel
400 gr. hvetemel
2 teskjeer salt
1/2 pakke tørrgjær

Nå blander du den utspedde fordeigen med de tørre ingrediensene. Bruk gjerne kjøkkenmaskin, men en bakebolle, tresleiv og etterhvert hender går også fint. Elt og bland i rundt 10 minutter slik at glutenet i melet blir skikkelig frigjort. En god, seig deig blir resultatet. 

Nå er tiden for å blande inn andre godsaker hvis du vil piffe opp brødet litt. F.eks. hakkede valnøtter. Har du lagt i bløt hele byggryn over natten, kan du skylle av vannet og ha disse i også. 

 

4.ETAPPE

La heve minst en 3-4 timers tid på et lunt sted, til omkring dobbel størrelse. Sett f.eks. gjerne bakebollen på et gulv med varme i. Underveis i hevingen kan du med fordel væte hendene og folde deigen over seg selv - gjerne et par ganger. 

Elt deigen lett, del i to og legg i brødformer smurt med rapsolje og sprinklet med byggmel. Sprinkle gjerne også litt mel på toppen av deigen når du har lagt den i brødformen. Sett lunt og hev til godt og vel dobbel størrelse (omkring 1 time). Rett før du skal sette de i ovnen kan du evt. snitte noen grunne, raske skråsnitt med en svært skarp kniv. Bare pass på så du ikke "punkterer" hele deigen.

Sett brødene i forvarm ovn på 200°, på nederste trinn, og stek i ca. 40-45 minutter til gyllen skorpe og de høres hule ut når du banker lett på dem.  Legg brødene på rist og avkjøl i minst 15 minutter før du tar en blings - selv om det er vanskelig å vente...  

Et lite tips: Vil du ha sprø stekeskorpe kan du ta en 1/2 dl. kaldt vann og slenge det inn i bunnen av stekeovnen i løpet av de første 10 minuttene brødene er i ovnen og lukke døren fort igjen.