Supersunn pai med avokado- og tofukrem


Gode råvarer fortjener å spille hovedrollen, og i denne paien gjør de riktig mye ut av seg. Både for øyet og ganen. Avokado- og tofukremen er en virkelig vinner som også kan benyttes i andre sammenhenger som dip eller tilbehør til salat.

Tekst: Sunnhetsbladet


Dette er en lettvint og rask pai som gjør stor lykke på bordet. Velg økologiske råvarer så langt det lar seg gjøre, så er du garantert best smak og optimalt næringsinnhold. 

 

Pai med avokado- og tofukrem

 Deilig pai som setter farge på bordet. Foto: Sunnhetsbladet.

Deilig pai som setter farge på bordet. Foto: Sunnhetsbladet.

PAISKALL

2 dl små havregryn
2 dl hvetemel
1 ts urtesalt
75 g margarin
50 g most, kald, kokt potet
2 ss kaldt vann

Bland sammen de tørre ingrediensene, smuldre i margarin og tilsett potet og vann. Arbeid deigen godt sammen og la den hvile i kjøleskapet ca en time. Trykk deigen ut i stor paiform. Stek paiskallet ved 200° i ca. 20 minutter. 

 

FYLL

3 midne avokadoer
250 g tofu
3 ss sitronsaft
1/2-1 dl finhakket bladpersille eller kruspersille
1 presset fedd hvitløk
1-2 ts sambal oelek (pasta på glass i innvandrerbutikk)
2 ts estragon
litt salt

Skrap avokadoene ut av skallet. Kjør avokado og tofu på hurtigmikser sammen med sitronsaft. Tilsett persille, hvitløk og krydder og kjør litt til. Smak til med salt og evt. urtesalt. Legg dette i paiskallet.

 

PYNT

3 vårløk kuttet i 3-4 lengder
1 gulrot i staver
1/2 squash
1/2 romanesco (krysning mellom blomkål og brokkoli)
1/2 brokkoli
100 g sukkererter
100 g aspargesbønner
1 rød paprika
noen cherrytomater
1 ss olivenolje
1/2 ss sitronsaft
sorte oliven

Legg paprika og cherrytomater i ovnen sammen med paiskallet noen minutter, bare til skinnet på cherrytomatene så vidt sprekker. Skjær paprikaen i strimler.

Kok opp en kjele med vann og litt salt. Legg først i gulrøtter
og kok opp, deretter de andre grønnsakene. La dem koke et par minutter. Ha grønnsakene over i et dørslag. 

Ha i paprika og vend grønnsakene i olje og sitron slik at de blir blanke. Legg
grønnsakene oppå fyllet, cherrytomatene 
og sorte oliven øverst.